Bewoners beoordelen een projectplan

Bewoners laten (mee)beslissen kan het best wanneer de bekende beslismethoden worden aangepast. Verander dus de beslismethode op zo’n manier dat de beslissing niet genomen kan worden zonder dat bewoners ook hun stem laten horen.

Eén van de sub-stappen van Buurttender, heeft zo’n moment waarop een kleine groep bewoners projectplannen beoordelen. Met hun beoordeling van deze tenders beslissen zij welke er doorgaan naar de volgende ronde. En dus ook op welke hun wijkgenoten kunnen gaan stemmen. Een verantwoordelijk taak dus.

Beslissen welke projectplannen goed zijn en welk er afvallen, is geen sinecure. Elk projectplan heeft zijn eigen opzet en signatuur. Elk plan benadrukt net weer andere zaken. Daarbij is de één meer sfeer-omschrijvend zonder al veel vast te leggen en is de ander heel feitelijk en planmatig zonder dat er een gevoel uit spreekt.

Geen expert, wél een beslissing nemen

Hoe kan een diverse groep bewoners, die niet allemaal thuiszijn in het systematisch beoordelen van projecten, dan toch een goede beslissing nemen? En hoe kunnen zij worden geholpen om objectief te beoordelen?

Urban Villagers ontwikkelde hiervoor een systeem. Hiermee worden bewoners geholpen met:

  • Het vergelijken van projectplannen;
  • Het afwegen van wat echt belangrijk (oftewel, hoofdzaak en bijzaak te onderscheiden);
  • Het beoordelen op objectieve gronden mét meeweging van personlijke indrukken.

Dit systeem is te gebruiken door mensen die thuis zijn in het beoordelen van projecten of die thuis zijn in systematisch denken en werken. Maar het is ook gemaakt voor degenen die er niet bekend mee zijn.

Op deze manier kan een groep mensen met zeer diverse achtergronden op een goede manier samen een beslising nemen.

Help elkaar, gebruik andermans kennis

De basis hiervan is het idee dat in een wijk heel veel kennis en expertise aanwezig is. En die kennis kan gedeeld worden. Niet iedereen die wordt gevraagd mee te denken over een beslissing, hoeft alle kennis in huis te hebben. Het gaat erom dat de juiste kennis en ervaring wordt samengebracht. Is de één een goed in logisch nadenken en de ander in het uitvoeren van een idee? Breng ze samen en bundel de krachten.

Bij een Buurttender worden bewoners geholpen op deze manier gebruik te maken van elkaars kennis. En worden zij geholpen samen beslissingen te nemen.

De basis van het beoordelingssysteem

Het beoordelingssysteem van Buurttender gaat in ten eerste uit van de input van bewoners: zij stellen de beoordelingscriteria op; daarna zorgen ze voor een weging van die criteria waardoor weten wat belangrijk is en welk criterium minder belangrijk is en vervolgens worden er per criterium punten gegeven aan de ingediende tenders.

Beoordelingssysteem projectplan 1

Hulp bij verandering

Omdat Urban Villagers zelf ook verschillende soorten kennis en ervaring combineert, kunnen we dergelijke methodes ontwikkelen. Zo gaat in dit geval ervaring met gemengde groepen bewoners hand in hand met kennis van toetsmethoden uit het hoger onderwijs. Slimme combinatie, toch?

Wil jij ook aan de slag met het veranderen van beslismethoden? Wil je ook dat bewoners hun stem kunnen laten horen bij een beslissing?

Urban Villagers geeft advies. Neem contact op met Fenneke@urbanvillagers.org

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *