Inclusiviteit in de Wijk

In Utrecht werden de wijkraden omgevormd tot wijkplatforms met als doel een bredere groep mensen in de wijk te betrekken. Naar aanleiding daarvan organiseerde Urban Villagers een workshop over diversiteit en inclusie. Dit blog helpt alvast om na te denken over die thema’s. Niet alleen voor Utrechters 😉

Een belangrijk uitgangspunt bij de wijkplatforms is inclusiviteit: het betrekken en verbinden van zoveel mogelijk en zo divers mogelijke groepen uit de wijk. Om meer te weten te komen over dit onderwerp, heeft een aantal van u deelgenomen aan de workshop “Inclusiviteit in de wijk” door Urban Villagers. Het doel van deze workshop was om te leren hoe je als actieve bewoners over inclusiviteit kunt denken. Uit die workshops kwam de vraag om een vervolg hierop te organiseren.

Een belangrijke vervolgstap is dan ook, hoe je inclusiviteit vormgeeft in je eigen wijk. Hoe betrek je diverse groepen bij het wijkplatform? Hoe kan een wijkplatform zich organiseren zodat iedereen op een gelijkwaardige manier meedoet? Hoe kom je in contact met moeilijk bereikbare mensen?

Om ruimte te geven aan zulke praktijkvragen, bieden wij je een verdiepende workshop. Deze workshop wordt per wijkplatform gegeven en zal begrippen als ‘verbinding’ en ‘inclusiviteit’ uitwerken op een praktische manier die toepasbaar is in uw eigen wijk. De gemeente Utrecht stelt de workshop nog steeds beschikbaar maar kan natuurlijk ook worden aangevraagd door platforms, wijkraden, buurtcomitĂ©s, etc. in andere gemeenten.

De leidende vraag in de workshop is: hoe kan mijn wijkplatform communiceren en handelen op een wijze die diverse groepen bewoners, ondernemers, professionals in de wijk aanspreekt en hoe kan het platform op die manier verbindend werken?

De workshops worden in principe in fysieke setting aangeboden maar kunnen ook online plaatsvinden.

Omdat elke wijk anders is, zal elk platform of comité een ander accent willen leggen op de praktische uitwerking. Om ervoor te zorgen dat de workshop goed aansluit bij de wijk-vraag, zal ok als workshopleider voorafgaand een verdiepend gesprek houden met enkele deelnemers per wijkplatform.

Naast mijn expertise op het gebied van bewonersparticipatie en diversiteitsvraagstukken ben ik ook zelf als bewoner actief in Utrecht en heb daarmee een goed beeld van de onderwerpen en dilemma’s die er toe doen.

Fijne dag! Fenneke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inclusiviteit in de Wijk

Workshops voor mensen die werken aan verbinding in de wijk.

Intro en Instappen

Voor gemengde groepen van vrijwilligers (actieve bewoners, buurtverenigingen, platforms, etc.) en organisaties (gemeente, welzijn, zorg, etc.).

Deze workshops geven een inleiding in het denken over inclusie en het toepassen ervan in de wijk.

En we bespreken een paar situaties waarmee deelnemers kunnen brainstormen over hoe zij die zouden aanpakken.

Voorkennis is niet nodig, betrokkenheid en een open blik zijn een pré.

De workshop duurt 2 uur. Meestal voorafgegaan aan een gezamenlijke maaltijd.

Informeer naar de opties!

Verdiepen en uitvoeren

Voor wijkplatforms of buurtcomités die meer verbindend willen werken.

Deze workshop wordt op dit moment (juni 2020) in opdracht van de gemeente Utrecht aangeboden aan wijkplatforms in de stad. Aanvragen vanuit andere steden of dorpen kan natuurlijk ook! Neem contact met ons op voor meer informatie.

Met deze verdieping gaan we in op de situatie in jouw wijk of buurt en kijken we naar de mogelijkheden die jullie hebben.

Hoe ziet de wijk eruit? Wie of welke groepen zijn moeilijker bereikbaar? We gaan in op jullie specifieke situatie en werken aan een visie en een uitvoerbaar jaarplan.

Welke middelen heb je en welke ‘personele’ mogelijkheden zijn er? Om doelen te bereiken kijken we naar wat realistisch is.

Utrechtse wijkplatforms kunnen deze workshops nu gratis aanvragen. Mail info@urbanvillagers.org

Woon je buiten de stad Utrecht? Vraag dan vrijblijvend meer informatie.