Inclusiviteit in de Wijk

Speciaal voor Utrechtse wijkplatforms.

Een belangrijk uitgangspunt bij de wijkplatforms is inclusiviteit: het betrekken en verbinden van zoveel mogelijk en zo divers mogelijke groepen uit de wijk. Om meer te weten te komen over dit onderwerp, heeft een aantal van u deelgenomen aan de workshop “Inclusiviteit in de wijk” door Urban Villagers. Het doel van deze workshop was om te leren hoe je als actieve bewoners over inclusiviteit kunt denken. Uit die workshops kwam de vraag om een vervolg hierop te organiseren.

Een belangrijke vervolgstap is dan ook, hoe je inclusiviteit vormgeeft in je eigen wijk. Hoe betrek je diverse groepen bij het wijkplatform? Hoe kan een wijkplatform zich organiseren zodat iedereen op een gelijkwaardige manier meedoet? Hoe kom je in contact met moeilijk bereikbare mensen?

Om ruimte te geven aan zulke praktijkvragen, bieden wij je in opdracht van de Gemeente Utrecht, de mogelijkheid om een verdiepende workshop door Urban Villagers te volgen. Deze workshop wordt per wijkplatform gegeven en zal begrippen als ‘verbinding’ en ‘inclusiviteit’ uitwerken op een praktische manier die toepasbaar is in uw eigen wijk. De leidende vraag zal zijn: hoe kan uw wijkplatform communiceren en handelen op een wijze die diverse groepen bewoners, ondernemers, professionals in de wijk aanspreekt en hoe kan het platform op die manier verbindend werken?

De workshops worden in principe live aangeboden en zullen na de zomervakantie starten. De bijeenkomsten vinden plaats op coronaproeve wijze: in grote zalen in het buurthuis of op een wijkbureau, met maximaal 15 deelnemers per workshop. 

Omdat elke wijk anders is, zal elk platform een ander accent willen leggen op de praktische uitwerking. Om ervoor te zorgen dat de workshop goed aansluit bij de wijk-vraag, zal de workshopleider Fenneke van Deijl in elke wijk een verdiepend gesprek houden met enkele deelnemers per wijkplatform. Fenneke werkt bij Urban Villagers en is expert op het gebied van bewonersparticipatie en diversiteitsvraagstukken. Daarnaast is zij als bewoner actief in Utrecht. Zij zal op korte termijn contact met u opnemen om te horen of uw wijkplatform belangstelling heeft voor deelname aan de workshop en om afspraken te maken voor het startgesprek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inclusiviteit in de Wijk

Workshops voor mensen die werken aan verbinding in de wijk.

Intro en Instappen

Voor gemengde groepen van vrijwilligers (actieve bewoners, buurtverenigingen, platforms, etc.) en organisaties (gemeente, welzijn, zorg, etc.).

Deze workshops geven een inleiding in het denken over inclusie en het toepassen ervan in de wijk.

En we bespreken een paar situaties waarmee deelnemers kunnen brainstormen over hoe zij die zouden aanpakken.

Voorkennis is niet nodig, betrokkenheid en een open blik zijn een pré.

De workshop duurt 2 uur. Meestal voorafgegaan aan een gezamenlijke maaltijd.

Informeer naar de opties!

Verdiepen en uitvoeren

Voor wijkplatforms of buurtcomités die meer verbindend willen werken.

Deze workshop wordt op dit moment (juni 2020) in opdracht van de gemeente Utrecht aangeboden aan wijkplatforms in de stad. Aanvragen vanuit andere steden of dorpen kan natuurlijk ook! Neem contact met ons op voor meer informatie.

Met deze verdieping gaan we in op de situatie in jouw wijk of buurt en kijken we naar de mogelijkheden die jullie hebben.

Hoe ziet de wijk eruit? Wie of welke groepen zijn moeilijker bereikbaar? We gaan in op jullie specifieke situatie en werken aan een visie en een uitvoerbaar jaarplan.

Welke middelen heb je en welke ‘personele’ mogelijkheden zijn er? Om doelen te bereiken kijken we naar wat realistisch is.

Utrechtse wijkplatforms kunnen deze workshops nu gratis aanvragen. Mail info@urbanvillagers.org

Woon je buiten de stad Utrecht? Vraag dan vrijblijvend meer informatie.